Contemporary Art Center

Foto Voice / Фото Глас

Фото Глас - реши го сопствениот проблем со еден клик на фото апатарот

Што е фото глас? Една слика илјада збориви

Фото глас е метода (алатка) наменета за решавање на локланите проблеми преку употреба на иновативни методи, комуникација и пред се фотографија/слика. Фото гласот служи да иницира брзо и едноставно решавање на локалните проблеми од сферата на инфраструктурата, секојдневниот живот, здравството, образованието, екологијата и културата преку нивно експлицитно јавно прикажување и нај директно посочување на проблемот до надлежните, но и до оние кои се директно засегнати од проблемот да се вклучат во решавањето на истиот.

Идеата на фото гласот е да не потсеќа и да не натера на акција за решавање на локалниот проблем со кој секојдневно се среќаваме на начин на кој нема да изгубиме многу време и нема да се заморуваме со бирократски процедури и официјални барања. Значењето и успешноста на решавањето на проблемите преку фото гласот се базира на потенцирањето на битноста на решавањето на проблемот за одредена група луѓе ( улица или зграда, маало, месна заедница, село..) и нивно вклучување во креирањето на притисок кон надлежните кои треба да го решат проблемот.

Фото гласот е единствена техника која нуди на граѓаните доколку сакаат и анонимно да се вклучат во решавањето на сопствените проблеми.

Како функционира фотогласот?

Идајата фото глас се базира користење на фотографијата за иницирање промени и решавање на локалните проблеми во заедницата и претставува објавување на фотографии на проблемите првично на социјалните мрежи и информативни сајтови (инфо сајтот на проектот фото глас) од каде тимот на фотоглас ги превзема фотографиите и ги испраќа до надлежните за решавање на проблемот (истото доколку сакаат можат да го сторат и авторите на фотографијата) за последично да се предизвика реакција (на институциите или надлежните) која ќе го отстрани проблемот, а доколку не се отстрани веќе преопзнаениот проблем, се активираат други форми на делување (писма, постери, акции) за решавање на детектираниот проблем.

Целата приказна на фото гласот се одвива на следниот начин:

1.Постои видлив маалски/локален проблем – се фотографира – се објавува сликата на Facebook (на личниот профил на оној која на направил и во ФБ групата фотоглас) доколку оној кој на направил фотографијата несака да ја стави на сопствениот профил/или нема достап до Facebook) ја става на веб страната или параќа на е-маил или во друга форма ја доставува на локалниот човек од проектот фотоглас кој ја превзема сликата и ја почнува постапката за решавањето на проблемот кој е забележан на фотографијата.

2. Фотографијата која е веќе објавена на социјалните мрежи и на сајтот на фото глас, од страна на проектот ( доколку постои воља и од нејзиниот автор) се објавува константно најмалку недела дена, и се праќа на е-маил до надлежните и се очекува реакција – доколку се отстрани проблемот приказната на таа фотографија е завршена а нејзинот автор е всушнот оној кој е заслужен за решавање на проблемот.

2. Доколу нема реакција се печати фотографијата и (од страна на проектниот персонал и дококлу постои воља од уште неколку граѓани како и авторот на фотографијата) и се испраќа по регуларна пошта до надлежните – (трае 2-3 недели).

3. Доколку повторно нема резултат се прават 30-50 мали постери од фотографијата и се лепат низ заедницата (маалото) каде е лоциран проблемот за да се иницираат повеќе граѓани да реагираат. Граѓаните го одлепуваат постерот и го доставуваат до надлежните ( по обична или електорнска пошта, лично на портирница, архива...) надлежните се означени на самото постерче, Истото го прават и луѓето од проектот со што е зголемен притисокот врз надлежните и се очекува решение. Од предходните искуства сметаме дека 15-20 писма се доволни во 90% од случаите да се започне решавање на проблемот .

4.Ако и по ова нема реакции во соработка со месните заедници и невладините организации се организираат мали интересни акции кои можат да доведат до директно решавање на самиот проблем (проектот фотоглас предвидува мала финансиска подршка за самостојно решавање на проблемите од страна на граќаните) и потенцирање дека проблемот е решен волонтерски и акцијашки во рамките на граѓанскиот активизам, или пак се организираат нови форми на граѓански притисок (петиции, настани, собир на граѓани) за решавање на проблемот од стрнаа на надлежните.

5. Доколку и ова не успее а непостои образложение зошто проблемот не е саниран истиот се проглаува за црна точка и јавно се одбелжува како проблем за кој надлежните несе заинтересирани.

*Вклучи се и освој награда за фотографија на месецот, проектот секој месец ќе избира фотографија на месецот а нејзинот автор ќе биде симболично награден, од сите фотографии (чии автори се согласни) во периодот март/април 2014 ќе биде организиарана изложна.

За повеќе информации (Facebook група Фото глас www.scca.org.mk/fotoglas, контакт This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .mk, тел. 02 3 133 541)

Контакти по региони: Kрaтово Борјанчо Мицевски This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Штип, Зоран Иванов: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Кавадарци /Tиквешија, Сашко Петров: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Крива паланка и Паланечко: Милан Митковски, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Дебарско/Жупа, Гоце Љубиноски: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Струмица, Вики Младенова: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Прилеп/Мариово/Пелагонија, Влатко Ристески: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Полог и Полошко: Лазар Гјоргиевски и Нади Сабити: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Гевгелија/Долно Повардарие: Зорица Костовска This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Маврово/ Река: Адем Сулејманоски This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Берово: Дејан Миловски This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Пробиштип/Злетово, Стефанија Митевска: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Виница Александар Ефремов: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Скопје и сите ненапоменати региони Никола Писарев: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Битола Маја Стефаноска: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.