Contemporary Art Center

Локална иницијатива, Мурали - Крива Паланка

Read more...

Урбана акција: „ Сончев систем“- на Дојранско езеро

„ Сончев систем“, е нова урбана акција, осмислена, креирана и направерна за збогатување и креативно
интервенирање на просторот на Дојранското крајбрежје. Акцијата е дело на Центарот за Современи
уметности, односно групата урбани уметнички акции наменети за оплеменување на јавните простори и
збогатување на амбиентално пејзажните вредности на малите места и малите општини, низ Македонија.

Read more...

Урбана Акција – Диви депонии

Во нова герила-акција наменета за поддршка на иницијативите кои се борат за справување со ѓубрето и ѓубриштата, во изминатите 10 дена со пригодни табли  се маркирани 30-тина ѓубришта и депонии во Скопскиот, Полошкиот, Кичевско-Охридско-Струшкиот и други региони низ Македонија.

Во рамките на акцијата за прогласување на депониите и ѓубриштата за автентично културно наследство посетени се над 200 депонии низ цела Македонија.

Read more...

Изложба на фотографии „Богданци и Валандово низ леќата на младите фотографи”

Изложба на фотографии „Богданци и Валандово низ леќата на младите фотографи" во Дом на Култура Валандово.
Изложбата беше отворена на 21 феврури и предизвика огромен интерес кај младите и културната публика во Валандово.

На изложбата беа изложени фотографии на 14 млади фото-автори од регионот на југоисточна Македонија работени во периодот октомври 2018 – јануари 2019 под стручно водство на Македонскиот центар за фотографија.

Read more...

Креативни заедници

Финансиска поддршка: 

Проект на УСАИД за граѓанско учество

Времетраење:

01 март 2018- 28 февруари 2021

Цели: 

Подобрување на животот во заедниците, чувството на припадност кон заедницата, подигнување на креативниот потенцијал на заедниците преку различни видови на креативни иницијативи, акции и настани, како и активности за јакнење на капацитетот на заедниците со крајна цел социјален развој на заедниците во Македонија.

Read more...

Млади за младите

Изработка на ракотворби и продажен базар за рачно работени новогодишни украси и предмети во Ново Село, Струмичко. На настанот беа донирани графики и дела во мал формат од 12 академски ликовни уметници од Македониа. Сите средства се наменети за училиштето за деца со посебни потреби Св. Климент Охридски од Ново Село.

Read more...

Идеи, визии, скици и планови за вертикали, ѕидови и јавни површини во Крива Паланка

28 ноември 2018 - Локална иницијатива: Јавна уметност и графити "Идеи, визии, скици и планови за вертикали, ѕидови и јавни површини" во Крива Паланка

Идеата на оваа иницијатива беше заедно со локалните уметници, архитекти, креативни практичари, креатори на графити и локална младина да се реши проблемот со навредливите графити на јавен простор во КриваПаланка.

Read more...