Contemporary Art Center

ПОВИК

Центарот за современи уметности - Скопје

 

објавува:

 

ПОВИК

до сите уметници, ликовни критичари и куратори, да поднесат

предлог проекти/изложби кои ќебидатреализираниво

Мобилна / Монтажнагалерија (локација: Парк на франкофонија)

во период јуни – октомври 2022 година

 

Центарот за современи уметности - Скопје овозможува Финансиска поддршка на уметничката продукција во Мобилната / Монтажна галерија како простор за слободно изразување и делување на уметниците, креативните групи, активистите, цивилниот сектор и креативните граѓански идеи.

 

Read more...

Урбана акција: „Камел Трофи Аеродром 2021“, сатирично документарно видео

Линк до видео: https://www.youtube.com/watch?v=1eW7fLklumI

„Камел Трофи Аеродром 2021" е продуцирано со желба да се помогне на неколку илјади жители од општина Аеродром кои повеќе од 4 години секојдневно газат прав и/или кал за да стигнат до своите домови во одредени делови на Аеродром особено околу улиците Владимир Комаров, Руди Чајавец и булеварот АСНОМ".

Read more...

Локална иницијатива: Мала Пошта бр. 1310, Куманово

04.07.2021 г.

 

Мала пошта  бр. 1310, омилена на граѓаните од населбата Перо Чичо во Куманово конечно  доби ново руво.

Малата пошта  е лоцирана на јавен простор опкружен со игралиште, зеленило и содржини за деца, но фасадата беше испишана со неугледни натписи.

Read more...

Урбана акција: Ако на овој мраз му требаат 6 часа да се истопи, колку време ќе им треба на глечерите да се стопат?

11.08.2021

Урбната акција е посветена на битките со глобалното затоплување и климатските промени.

Идејата на оваа акција е на едноставен начин на граѓаните да им се покаже колку брзо се топи мразот на високите температури и да ги потсетиме дека еднакво како што мразот се топи на врелиот скопски асфалт истото се случува и со поларните глечери за кои се проценува дека доколку не се превземат драстични мерки целосно ќе се стопат до крајот на овој век, а нивото на морето ќе се крене за 2 м.

Read more...

ПОВИК

Центарот за современи уметности - Скопје

 

објавува:

 ПОВИК

до сите ликовни уметници, ликовни критичари и куратори, да поднесат

предлог проекти/изложби кои ќебидатреализираниво

Мобилна / Монтажнагалерија

во период септември – ноември 2021 година

 

Во рамките на своите напори за создавање долгорочно одржлив независен простор за уметничко и граѓанско делување и изразување, Центарот за современи уметности Скопје овозможува Финансиска поддршка на уметничката продукција во Мобилната / монтажна галерија (локација: Парк на франкофонија) како простор за слободно изразување и делување на уметниците, креативните групи, активистите, цивилниот сектор и креативните граѓански идеи.

Повикот кој го објавува Центарот се однесува на финасиска поддршка на 3 проекти. 

Read more...

Климатска Клацкалка

16.07.2021

Kлиматските промени се почесто ги чуствуваме на сопствената кожа, веќе не е прашање дали ќе се случат туку какво ќе биде нивното влијание и во колкава мера ќе ја погодат планетата Земја и каква ќе биде состојбата во Македонија.

Read more...